10 gouden regels
Het internet is leuk en een zeer handig hulpmiddel. Wanneer u zich aan deze regels houdt, zorgt u dat het ook veilig is.
1. Blokkeer virussen
Elke maand worden honderden nieuwe virussen gemaakt. De meeste zijn ontworpen om uw vertrouwelijke gegevens te stelen of uw besturingssysteem te beschadigen. Sommige verspreiden zich zonder tussenkomst van de gebruiker en zijn moeilijk te verwijderen wanneer uw computer eenmaal is geïnfecteerd. Zowel pc's als Macintoshes zijn kwetsbaar, vooral als u op het internet surft. Om deze virussen tegen te houden, moet u betrouwbare antivirussoftware installeren en deze regelmatig bijwerken.
2. Houd alle hackers via een firewall tegen
Hackers liggen overal op de loer. Sommigen zijn verveelde tieners met weinig technische vaardigheden, die op zoek zijn naar een gemakkelijke prooi, anderen zijn professionelen, die snel geld willen verdienen. Bovendien is er ook nog een groep hackers die ronduit als vandalen te werk gaan. Allemaal zijn ze op zoek naar eenvoudige toegang tot uw computer. Zij krijgen hierbij veel hulp: bij de laatste telling waren er meer dan 30.000 websites die hackers helpen bij het inbreken op computers om de inhoud te stelen of te vernielen. Een firewall houdt uw computer gescheiden van het internet en regelt wie of wat er binnenkomt of naar buiten gaat. Het is de eerste en meest effectieve verdedigingslinie tegen hackers, dieven en andere indringers. Ga nooit zonder firewall het internet op!
3. Open nooit e-mail zonder erbij na te denken!
De meesten van ons krijgen dagelijks tientallen, zo niet honderden e-mails. Of het nu gaat om ongevraagde spamberichten of berichten van vrienden of collega's, ze zouden allemaal een virus, worm of Trojaans paard bij zich kunnen hebben, waarmee uw computer helemaal overhoop kan worden gehaald. En zelfs wanneer zij geen bijlage hebben, kunnen ze de aandacht trekken met een koppeling die de lezer naar een geïnfecteerde website leidt in een poging uw pc in gevaar te brengen. Houd u daarom aan de volgende vuistregel: als u twijfels hebt over een e-mail — u kent de afzender niet of het onderwerp of de bijlage roept vraagtekens op — open die e-mail dan niet! In plaats hiervan verwijdert u zowel het bericht als de bijlage.
4. Wees selectief bij het downloaden
Een van de leuke dingen van het internet is het downloaden van schermbeveiligingen, muziek, spelletjes, toepassingen en allerlei andere soorten software. Maar vergeet niet dat software allerlei dingen kan bevatten, waaronder schadelijke code. Wees voorzichtig met wat u van het internet haalt en zorg dat u waar mogelijk software bij de oorspronkelijke leverancier downloadt. En vergeet natuurlijk niet uw antivirussoftware regelmatig bij te werken en uit te voeren!
5. Zorg dat niemand uw wachtwoorden kan achterhalen
Wachtwoorden zijn uw eerste, en soms ook enige, verdedigingslinie. Zorg dus dat hackers deze niet makkelijk kunnen raden. Een goed wachtwoord bestaat uit een combinatie van willekeurige letters en tekens en bevat minimaal 8 tekens (bijvoorbeeld jb8K5R32). Aangezien hackers tientallen woordenboeken gebruiken om uw wachtwoord te ontcijferen, is het van groot belang dat uw wachtwoord niet in een woordenboek te vinden is. Vermijd ook het gebruik van eenvoudig te raden combinaties zoals adressen, telefoonnummers en geboortedata. Ook is het een goed idee zo eens in de drie maanden uw wachtwoorden te wijzigen.
6. Laat uw wachtwoorden niet door uw webbrowser onthouden
Het is mogelijk dat uw webbrowser aanbiedt om veelgebruikte gegevens, zoals wachtwoorden en creditcardnummers, te onthouden. Hoewel hierdoor het online winkelen en bankieren gemakkelijker wordt, moet u dit aanbod afwijzen. Al die belangrijke en mogelijk kostbare gegevens worden op de vaste schijf van uw computer opgeslagen, waar hackers overal ter wereld deze via beveiligingsgaten in uw browser kunnen bespioneren. Zorg dat zij deze wachtwoorden niet kunnen vinden!
7. Zorg dat uw kinderen op het internet veilig zijn
Wanneer uw kinderen zich op het internet bevinden, kunnen zij blootstaan aan allerlei ongeschikte informatie, of worden verleid tot het bekendmaken van vertrouwelijke informatie. U kunt de online activiteiten van uw kinderen in de gaten houden door de computer in de woonkamer te zetten in plaats van in hun slaapkamer. U kunt ook speciale software installeren die de toegang tot ongeschikte websites en potentieel gevaarlijke services blokkeert. U kunt een softwareprogramma gebruiken waarmee uw naam en adres worden uitgefilterd, zodat uw kinderen deze niet online kunnen openbaren.
8. Bescherm uw privacy
Hoewel u op het internet vriendschappen kunt sluiten, moet u altijd onthouden dat mensen niet altijd zijn wie ze zeggen dat ze zijn. Geef daarom nooit persoonlijke gegevens (namen, adressen, telefoonnummers, namen van scholen) door via online services zoals chatrooms, expresberichten, e-mail en webformulieren.
9. Voorkom een ramp: maak een back-up van uw gegevens
Uw kostbare gegevens zijn op de vaste schijf helemaal niet zo veilig als u denkt. Zelfs als er geen virus of piraat in zicht is, kunnen ongelukken gebeuren. Vaste schijven kunnen vastlopen en besturingssystemen kunnen over hun toeren raken. Om uw gegevens veilig te stellen, moet u een kopie maken. Tegenwoordig zijn schijfstations en cd-branders met veel capaciteit beschikbaar, waarmee u snel uw kostbare bestanden en soms zelfs een volledige harde schijf, op een verwisselbare schijf of cd-rom kunt kopiëren, die u veilig kunt opbergen. Maar nog handiger is om een softwareprogramma te gebruiken dat dit proces kan automatiseren.
10. Werk regelmatig uw beveiligingssoftware bij
U hebt weliswaar beveiligingssoftware op uw computer geïnstalleerd. Maar virusschrijvers en hackers zitten niet stil en ontwikkelen constant nieuwe bedreigingen. Om deze bedreigingen het hoofd te kunnen bieden, moet u uw computerbeveiliging regelmatig bijwerken, bij voorkeur eenmaal per week of vaker. Gelukkig kan dit voor de meeste software gewoon via het internet. U kunt er zelfs voor zorgen dat deze updates automatisch plaatsvinden. |